Face your beauty

De verrassende toepassingen van Botox

De verrassende toepassingen van Botox

Geplaatst op

Je zou kunnen stellen dat Botox een vies woord is geworden. Wanneer mensen het horen, dan denken zij waarschijnlijk aan beroemdheden met te strakke gezichten en onnatuurlijk gladde huid. Hoewel Botox het meest bekend staat om zijn nut als een cosmetische anti-aging behandeling, wat lang niet zo bekend is, is dat cosmetica niet de oorspronkelijke bedoeling van de stof was. Graaf een beetje dieper en je verbaast je hoeveel toepassingen de stof heeft in andere gebieden van de geneeskunde.

Het eerste wat je moet weten over Botox is dat het altijd hetzelfde doet, ongeacht waar het wordt gebruikt. De stof is afgeleid van een bacterie genaamd Clostridium botulinum, die, geloof het of niet, de krachtigste toxine is die wij kennen. Een van de belangrijkste effecten van de bacterie is het veroorzaken van verlamming, en juist die eigenschap wordt gebruikt voor medische doeleinden bij de vervaardiging van Botox. De stof wordt in het lichaam geïnjecteerd, waar het zenuwuiteinden blokkeert van het absorberen van bepaalde moleculen die ze nodig hebben om goed te werken. De diversiteit van het gebruik ervan komt niet van de stof zelf, maar van de manier waarop verschillende gebieden zijn eigenschappen gebruiken in het voordeel van de patiënt.

Scheelzien en ooglidspasmen

Botox was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die last hadden van scheelzien, en al snel volgden casestudy’s die aantoonden dat het ook grote voordelen had voor het stoppen van spierkrampen, met name in het gezicht.

Migraine

Botox kan ook gebruikt worden voor de behandeling van migraine. Terwijl artsen Botox-behandelingen toepasten op patiënten tegen scheelzien en ooglidspasmen, merkten de artsen dat deze patiënten ook minder hoofdpijnklachten kregen. Patiënten kunnen eenmaal per drie maanden injecties krijgen, en studies hebben aangetoond dat botox het aantal dagen dat mensen migraine ervaren, kan halveren.

Voetpijn

Een ander verrassend en praktisch gebruik van Botox bestaat uit injecties in de voeten om pijn te voorkomen. Normaal gesproken als we lopen, is ons gewicht gelijkmatig verdeeld over onze voeten, maar dat is niet het geval voor mensen die bepaalde soorten schoenen dragen zoals hoge hakken, of degenen die meer slijtage op hun voeten, zoals atleten.

Overactieve blaas

Erg veel mensen lijden elk jaar aan overactieve blaas, wat in wezen betekent dat ze voortdurend het gevoel hebben dat ze naar het toilet moeten gaan of incontinentie hebben omdat ze niet snel genoeg naar het toilet kunnen. Zenuwsignalen vertellen de hersenen dat de blaas dringend moet legen, waardoor de blaas spasmen en lekken veroorzaakt. De verlammende eigenschappen van Botox kunnen hier ook helpen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat wel 90 procent van de patiënten verbetering ziet.

Gerelateerde berichten

11 dingen die je moet weten voordat je fillers neemt

Lip fillers, ofwel lip injecties, zijn een snelle manier om je lippen voller en mooier te maken. Sommige mensen worden geboren met van nature dunne...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden