Wat is een couperose behandeling en hoe werkt het?
Geplaatst op
Couperose is een onschadelijke maar vervelende huidaandoening waarbij verwijde rode en- of blauwe bloedvaten te zien zijn op je gezicht, voornamelijk op je kin, wangen en neus. Verwijding van bloedvaten kan ook jeuk, irritatie of verbranding veroorzaken. De ernst van de klacht kan van dag tot dag en zelfs gedurende de dag verschillen. Couperose komt vooral voor bij mensen met een lichte huid vanaf 30 jaar. Bovendien komt het bij vrouwen vaker voor dan mannen.
Couperose herkennen
Dat doe je door met je vingertopper te drukken op het gezwollen bloedvat. Verdween de rode kleur even, maar herstelde zich na enkele seconden? Dan is de kans groot dat je last hebt van couperose. Artsen kunnen deze huidaandoening in een oogopslag en dus zonder het uitvoeren van een huidbiopsie herkennen. Karmijn wordt vaak verward met rosacea, ze zijn echter verschillend. In vergelijking met karmijn vertoont rosacea ook roodheid, pus en zwelling.
Oorzaken couperose
Bij couperose worden de oppervlakkige bloedvaten van de huid verzwakt, waardoor ze uitzetten. Er zijn veel factoren die couperose of rosacea kunnen veroorzaken of verergeren, namelijk:
- Overmatige blootstelling aan de zon
- Alcoholgebruik
- Temperatuurverandering
- Huidtype: heb je een lichte huid? Dan loop je een groter risico op rosacea
- Langdurig gebruik corticosteroïden
- Erfelijkheid: als je deel uitmaakt van een familie met couperose is de kans groot dat je deze huidaandoening vroeg of laat ook oploopt. Komt er in je familie couperose voor? Dan is de kans dus groot dat je het ooit ook krijgt.
Couperose zelf behandelen
Couperose gaat niet vanzelf weg. Door de jaren heen kan het wel stabiel blijven, maar het kan ook verslechteren en- of uitbreiden. Je kunt zelf veel doen om couperose te verbeteren. Bijvoorbeeld met crèmes die de roodheid verminderen. Couperose zal echter niet verdwijnen. Crèmes kunnen wel het branderige of tintelende gevoel op je huid verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in drogisterijen of apotheken. Couperose zelf verminderen kun je ook met:
- Zonnebrandcrème, zelfs in de winter om huidbeschadiging te voorkomen.
- Natuurlijke verzorgingsproducten.
- Vette crème om je huid te beschermen als het koud is.
- Het vermijden van grote temperatuurverschillen, zoals in de sauna
- Beperk het gebruik van pittige kruiden en warme dranken
- Drink zo weinig mogelijk alcohol
Lasertherapie voor couperose
Aanvankelijk wordt couperose meestal intraveneus behandeld met een warme naald. Dit is niet alleen pijnlijk, maar kost ook veel tijd. Nu is dit niet meer nodig en kan couperose worden verwijderd door laserbehandeling. Dit is de meest effectieve en veiligste manier om het te behandelen. Door couperose met laser te behandelen, wordt je huid “gemarkeerd” door de combinatie van licht en radiofrequentie-energie. De rode kleur (hemoglobine) in het bloed neemt het op en zet het mogelijk om in warmte. Dit zal de verwijde bloedvaten vernietigen. Na behandeling zijn de bloedvaten niet direct zichtbaar. Er is geen anesthesie nodig. Tijdens een laserbehandeling voel je een licht tintelend gevoel maar geen pijn. Afhankelijk van de ernst van couperose duurt het gemiddeld één tot vijf behandelingen om het te verwijderen. Zo een laserbehandeling is veilig, als je door een officieel erkend en geregistreerd huidtherapeut wordt behandeld. Om complicaties te voorkomen, is het namelijk erg belangrijk om de juiste technologie en apparatuur te gebruiken.
Camouflagetherapie
Je kunt couperose behandeling ook tijdelijk behandelen met de zogenaamde camouflagetherapie. Huidtherapeuten gebruiken deze therapie om je huidverkleuring minder duidelijk te maken. Om deze reden heeft het gebruik van camouflagecrème een betere hechting en meer pigment dan conventionele cosmetica. Eenmaal opgelost, blijft de crème de hele dag zitten en kunt u zelfs zwemmen. Weet je nog niet precies welke kleur het best geschikt is voor je huid? In overleg je huidtherapeut kies je de beste kleurencombinatie. Vervolgens laat hij of zij je zien hoe je de crème aanbrengt en hoe je deze fixeert. Vaak is één consult voldoende, hierna kun je de camouflagecrème thuis zelf aanbrengen.