Face your beauty

Collageen voordelen voor mooie nagels en haar

Collageen voordelen voor mooie nagels en haar

Geplaatst op

Bestaat er een manier om het haar, de huid en de nagels weer hun jeugdige glans terug te geven als we ouder worden?

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in alle dieren en mensen, en ongeveer een derde uitmaakt van het totale eiwitgehalte van het lichaam.

Van je pezen tot je tandvlees – de meeste harde en zachte weefsels in je lichaam bestaan voornamelijk uit collageeneiwit. Maar collageen is misschien wel het meest bekend om zijn potentiële schoonheidsvoordelen.

Waarom is collageen een modewoord in schoonheid?

Collageen is van nature aanwezig in het haar, de huid en de nagels, en de gezondheid van deze dingen is afhankelijk van hun collageengehalte. Hoe meer collageen ze bevatten – hoe beter!

Collageen fungeert als een soort verende steiger voor je huid – het houdt het bij elkaar, geeft het structuur en zorgt ervoor dat het terugveert na een verwonding. Collageen heeft ook een handje in de gezondheid van de hoofdhuid, helpt het haar sterk en dik te groeien en voorkomt dat nagels splijten en afschilferen. Chemisch gezien bestaat collageen uit sterke strengen aminozuren die strak aan elkaar zijn gebonden in een touwachtige keten.

Deze sterke ketens geven de jonge, gezonde huid haar veerkracht en stevigheid. Baby’s, kinderen en tieners produceren collageen in een snel tempo als ze groeien. Dit is één van de redenen waarom hun huid zo glad en rimpelloos is.

Helaas produceert ons lichaam naarmate we ouder worden steeds minder collageen, wat tot uiting komt in de zichtbare tekenen van chronologische veroudering. Dit zijn rimpels, een slappe huid, dunner wordend haar en zwakke, broze nagels.

Leestip: collageen wetenschappelijk onderzoek

Maar is het mogelijk om het collageen dat we verliezen als we ouder worden te vervangen?

Nou, niet echt. Maar als je de structuur van je huid wilt helpen beschermen, fijne lijntjes wilt helpen minimaliseren en je haar en nagels gezond wilt houden, kunnen collageensupplementen misschien helpen.

Collageensupplementen bevatten collageeneiwit dat is opgesplitst in kortere ketens van aminozuren, bekend als collageenpeptiden. Deze peptiden zouden de natuurlijke collageenproductie in het lichaam stimuleren, wat na verloop van tijd tot zichtbare en tastbare resultaten leidt.

Wat zit er in collageen supplementen?

Collageen supplementen zijn verkrijgbaar als collageen pillen, collageen shots, vloeibaar collageen, collageen poeder, collageen serum, en collageen crème. Er zijn zelfs collageenpoeders die aan drankjes kunnen worden toegevoegd.

Er zijn drie belangrijke soorten collageen. Type I wordt beschouwd als het beste type voor schoonheid, omdat dat het type is waarvan bekend is dat het van nature aanwezig is in haar, huid en nagels. Type I collageen is het meest overvloedig aanwezig in marien collageen, dat afkomstig is van de botten, huid en schubben van vissen en andere zeedieren.

Wat is het bewijs?

Het kan moeilijk zijn om de trends op het gebied van wellness bij te houden – en de zogenaamde ‘nutricosmetics’ zijn bijzonder verwarrend met hun mix van wetenschap en schoonheid. Het is gemakkelijk om sceptisch te zijn, maar het bewijs achter collageen voor de huid en als schoonheidsmiddel is verrassend solide.

Het meeste onderzoek lijkt te zijn gedaan naar de effecten van collageensupplementen op de huid. Het bewijs voor haar en nagels is minder sterk, maar dat kan gewoon komen doordat er op deze gebieden minder onderzoek is gedaan.

Huid

Een klinisch onderzoek uit 2019 in Duitsland toonde significante verbeteringen aan in de hydratatie, elasticiteit en dichtheid van de huid na twaalf weken orale inname van collageen.

Haar & nagels

In 2014 werd een Amerikaans onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat oraal collageen mogelijk aanzienlijke voordelen heeft voor haar en nagels. Een oraal supplement dat collageen bevatte (samen met hyaluronzuur) werd dagelijks gegeven aan 54 vrouwen in de leeftijd van 26 tot 68 jaar. De resultaten toonden na 8 weken een statistisch significante verbetering aan op het gebied van nagelkloven, broze nagels, dofheid van het haar, droogheid van het haar en zachtheid van de nagels.

Leestip: Broze Nagels: 9 tips | Natuurlijke oplossing brokkelige nagels

Is collageen-suppletie iets voor u?

Het verstrijken van de jaren zal altijd op den duur zichtbaar worden, en dat is niet erg. Met het ouder worden krijg je zelfvertrouwen en wijsheid waar je op je 19e alleen maar van had kunnen dromen – en dat is iets om te vieren!

Het bewijs voor collageensupplementen is veelbelovend, en omdat collageen een natuurlijk bestanddeel van ons lichaam is, wordt het goed verdragen en zijn de risico’s zeer gering.

Dus waarom zou je zelf niet eens uitvinden wat collageen voor je huid, haar en nagels kan doen?

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden